Güncel
Şehitlerimiz
Barikat
Kültür
Tarih
Kitaplar
Dizi Yazılar
Görüşler
Linkler
Ana Sayfa
 
Arşiv
Makale Dizini


 

 

 

2009 1 Mayıs'ı...
Sokakta ve Alanda:
Her Yerde Taksim İradesi!

1 Mayıs 2009

1 Mayıs 2009 devletin bütün ablukası ve baskılarına rağmen Taksim'de kutlandı. Alana giren ve giremeyen bütün işçi sınıfı güçleri ve devrimciler sabahın ilk ışıklarından itibaren ortaya açık bir irade koydular ve bu iradenin sonucu Taksim'de sallanan kızıl bayraklar oldu.
1 Mayıs sabahı erken saatlerden itibaren Taksim'den Şişli'ye kadar yoğun bir polis ablukası yaşandı. Her taraf polis bariyerleri ile kapatılmış, İstiklal caddesi, Tarlabaşı, Şişhane, Karaköy Gümüşsuyu dahil tüm ara sokaklar polis tarafından tutulmuştu. Ayrıca emekçilerin Taksim Meydanı'na çıkmaması için tüm ulaşım araçları sabah 5.30'dan itibaren durduruldu.
Ama yine de günler öncesinden başlayan tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen işçi sınıfı 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya kararlıydılar.
Saat 8.45 dolayında buluşma noktası Pangaltı'da toplanmaya çalışan kitleye polis tarafından ilk saldırı gerçekleşti. Dağılan kitle daha sonra Şişli'de ve genel olarak cadde üzerinde tekrar bir araya gelerek flamalar, dövizler ve sloganlar eşliğinde yürümeye başladı.
Kitleyi dağıtmak isteyen polis tekrardan ve daha fütursuzca saldırdı. Saldırı bu kez direnişle karşılandı. Bir süre direnen emekçiler, çatışarak Mecidiyeköy'e doğru çekildiler.
Bu arada DİSK üyeleri Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplanmaya başladı.
Daha sonra burada toplanan kitle polis korteji eşliğinde buluşma noktası olan Pangaltı'ya geldi. DİSK kortejine katılmak isteyen demokratik kitle örgütlerine müdahale ve gözaltı terörü başladı. Kitleler Cevahir ve Ergenekon Cadde'si boyunca defalarca polis barikatlarını aşıp DİSK kortejine ulaşmaya çalıştı. Bu aşamada ancak küçük küçük gruplar halinde korteje katılım sağlanabilmekteydi.
Bu sırada Pangaltı'ya yakın bölgelerde toplanan devrimci gruplar ve emekçiler ise caddeye inebilmek için çatışmalara girerken Kurtuluş civarına doğru kaymaya başlamışlardı. Kurtuluş'tan Dolapdere'ye ve Tarlabaşı'na dek uzanan bir çatışma ve ilerleme hattı da bu çizgi üzerinde oluştu. Devrimci sosyalistlerin yoğun olarak bulunduğu bu hatta polis defalarca püskürtüldü ve Taksim iradesi gösterildi.
Aynı saatlerde toplanma yerinde polis barikatı eşliğinde bekledikten bir süre sonra ağır ağır yürümeye başlayan ana kortejde sendika temsilcilerinin polisle olan görüşmeleri sonucu KESK ve DİSK'e Taksim izni çıktı. Demokratik kitle örgütleri, devrimci kurumların Mecidiyeköy ve Kurtuluş'ta barikatları zorlamaya devam ettiği saatlerde bu yürüyüş de başlamıştı.
Kortej Pangaltı'ndan başladığı yürüyüşe Harbiye'de diğer grupların girebilmesi için bir süre bekledi. Ardından KESK ve DİSK, ortak bir kararla diğer gruplar gelmeden yürüyüşe geçmeyeceklerini açıkladılar. Ana korteje yan sokaklardan katılım sağlandı, ancak bu katılım taleplerine polis sıklıkla müdahale ederek yanıt verdi. Örneğin Eğitim-Sen'in korteje katılımı engellenirken, 2-3 bin dolayında sendikalı emekçi Cevahir Alışveriş Merkezi ile Mecidiyeköy Otobüs durakları arasında kitlesel bir eylem yaptı. Eylemin sonunda Eğitim-Sen üyelerine karşı biber gazı ve tazyikli su kullanan kolluk güçlerine karşı sendikacılar direndi. Ali Sami Yen'in yanındaki barikatları yıkarak kendi barikatlarını oluşturdu.
Nihayet DİSK ve KESK'in ana gövdesini oluşturduğu kortej 12.15 civarında Taksim Meydanı'na büyük bir coşku ile girdi. "İşte Taksim!, İşte 1 Mayıs!", "Diren Emekçi Barikatı Kaldır", "Krizin Yükünü Çekmeyeceğiz", "Yaşasın Devrimci Dayanışma" sloganlarını sık sık atarak kitle alana girerken, ses aracının yerleştirilmesinin ardından, sendika temsilcileri konuşmalar yaptılar, yurtdışından gelen sendikacılar da söz aldılar. Kazancı Yokuşu'nda barikatları aşarak bir araya gelebilenler önce polis engeline takılırken Meydan'dan yapılan baskılar sonucu alana coşkulu bir giriş yaptılar.
Saat 14.00 sularında ise Taksim'de yapılan 1 Mayıs kutlaması sona erdi.
Taksim'de yapılan kutlama sona ererken gruplar parça parça alanı terk ettiler. Kutlamanın sona ermesine rağmen, polis dağılan gruplara saldırarak burada gözaltılara başladı. Resmi olarak 108 olarak belirtilen gözaltı sayısı ise 102'ye düştü. Bu sırada hala Okmeydanı'na ve Tophane'ye dek yayılan geniş bir alanda çatışmalar, gözaltılar devam etmekteydi. Bu arada TTB yöneticileri, üyeleri, SES ve Dev-Sağlık İş üyeleri Osmanbey'de saat 14.50 sularnda saldırıya uğradı. Polis'in geçiş için izin verdiği Taksim sözünü tutmaması üzerine sendikacılar burada 5.5 saat boyunca yol kesme eylemi yaptı.
Böylece akşamüstü olduğunda geride kalan yüzlerce gözaltı, yaralılar, hala sağda solda devam eden çatışmalar ama bir yandan da Taksim alanında çınlayan işçi sınıfının sesiydi. Taksim bir kez daha emekçilerindi, bir kez daha devrimci irade kendisini ortaya koymuş ve bütün eksiklik ve organizasyon bozukluklarına rağmen başarı kazanılmıştı.

 
 

 

[email protected]
Sosyalist Barikat / Aylık Sosyalist Dergi
Yönetim Yeri: Çakırağa Mah. Abdüllatif Paşa Sk. 4/5 Aksaray-İstanbul
0212 632 23 19